Oefentherapie bij slaapproblemen

Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met piekeren, ze liggen te malen en te woelen of ze liggen tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Een derde van de Nederlanders slaapt weleens slecht.

Verschillende soorten slaapproblemen

  • inslaapproblemen: als het inslapen langer dan 45 minuten duurt gedurende een periode van ca 1 maand
  • doorslaapproblemen: wanneer u moeiteloos inslaapt maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na minimaal 45 minuten weer inslaapt
  • te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker afgaat wakker worden en niet of met moeite weer in slaap komen

Oorzaken van slaapproblemen

  • spanningen of zorgen
  • lichamelijke klachten (pijn, jeuk, benauwdheid)
  • verstoord dag-nachtritme (bv bij ploegendiensten, jetlag of slapen overdag)
  • ongunstige leefstijl (veel koffie drinken, alcohol, laat op de avond sporten/vergaderen)
  • te hard en te lang tot laat blijven doorwerken tot vlak voor het slapen gaan

Een goed bioritme is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren en ’s nachts lekker te kunnen slapen. Het is belangrijk om na te gaan welke onderdelen in uw 24-uurs ritme uw slaapproblemen in stand houden. Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem. Het verband met uw dagelijks functioneren moet u niet uit het oog verliezen. Goed inzicht krijgen in de aard en de ernst van de stoornis is noodzakelijk om zelf grip te krijgen op uw slaapprobleem en er verbetering in te kunnen gaan brengen.

In mijn praktijk kan ik u helpen om samen met u in kaart te brengen hoe persoonlijke zorgen, verkeerde gewoonten en/of lichamelijke klachten uw slaapklachten versterken.

De kracht van de oefentherapie is bewustwording!

Door slaapoefentherapie leert u uw pijnklachten/gezondheidsklachten te begrijpen door aandacht te hebben voor het gehele lichaam. Zodra u openstaat voor een actieve aanpak van uw klachten kan ik u begeleiden met stap voor stap opgebouwde oefeningen en leert u middels adviezen/tips om gezonder om te gaan met uw lichaam. Alle oefeningen en adviezen zijn direct toepasbaar in uw dagelijks leven. Oefentherapie kenmerkt zich door de individuele aandacht , de functionaliteit van alle oefeningen en het doorlopen van de stappen van gedragsverandering (openstaan, weten, willen, kunnen ,doen, volhouden). De slaapoefentherapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten in slaapgedrag en slaapbehandeling.

Vergoeding vindt plaats vanuit uw aanvullende verzekering: oefentherapie niet chronisch wel gecontracteerd. Hebt u geen aanvullende verzekering of is uw maximale vergoeding bereikt dan kunt u de tarieven hier terugvinden.

Kijk voor meer informatie op de site van Slaapoefentherapie of SlaapSlim..