Ik, Natasja Tijhuis-van Dijk, werk al jaren in Coevorden om mensen zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Al sinds mijn 14de wist ik dat oefentherapie mijn  ding was en ik werk nog altijd met heel veel passie en plezier.

  

Over mij

In 1993 ben ik afgestudeerd en een jaar later heb ik stukje bij beetje de praktijk in Coevorden opgestart. Momenteel werk ik op maandag en donderdag hele dagen en woensdag en vrijdag de ochtenden. Omdat ik het belangrijk vind om goed geschoold te blijven volg ik regelmatig cursussen.

Ik heb o.a. de volgende cursussen/opleidingen gevolgd:

 • hoofdpijn over het behandelen van spierspanningshoofdpijn. 
 • psychosomatiek het behandelen van het lichaam en de geest 
 • de driedimensionale behandeling van de scoliose 
 • bekkenbodemproblematiek
 • bekkenklachten bij/na zwangerschap 
 • het behandelen van bekkenklachten met SI blokkades 
 • slaapoefentherapie

Netwerk Chronische Pijn

Sinds 2013 ben ik lid van het netwerk chronische pijn oefentherapie afdeling Drenthe. Door het volgen van gerichte scholing en het samenkomen met mijn netwerk mag ik werken volgens het protocol welk is opgezet door dit netwerk.

Voor het netwerk chronische pijn heb ik de volgende cursussen gevolgd

 • motivational interviewing
 • mindfulness approach bij chronische pijn
 • 8-weekse mindfulness training
 • wetenschappelijke scholing op gebied van fibromyalgie, whiplash en chronische vermoeidheid

Beter leren slapen

Tijdens uitgebreide scholing bij de Slaapoefentherapie en bij SlaapSlim heb ik geleerd hoe ik mensen met slaapproblemen kan helpen. Juist als oefentherapeut kan ik dit goed behandelen omdat het probleem vaak over een stukje inzicht en gedrag gaat en dat is waar de oefentherapeut goed in is. Met deze totale aanpak van lichaam (ontspanning, pijnbestrijding) en geest (voorlichting, inzicht, anders leren denken) kan ik mensen met slaapproblemen weer op weg helpen. Als slaapoefentherapeut werk ik volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en ben ik verplicht om mezelf op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen op het gebied van slapen en gedrag. In 2017 heb ik de vervolgcursus slaapoefentherapie bij kinderen gevolgd, waardoor ik kinderen in baby en peuter tijd, maar ook tieners kan helpen om beter te leren slapen.
 

Psychosomatische oefentherapie

Sinds juni 2020 ben ik afgestudeerd psychosomatisch oefentherapeut. Dit is verdieping in de relatie tussen lichaam en geest. Door het in kaart brengen van stressoren en emoties probeer ik de lichamelijke uitingen daarvan te leren begrijpen. Zo zijn veel lichamelijke klachten zoals nek-schouderpijn, hyperventilatie, buikpijn,  chronische pijn of hoofdpijn een uiting van een vorm van stress. Middels lichamelijke oefeningen en bewust worden van denken en doen help ik mensen weer lekker in hun vel te zitten. Deze manier van behandelen is echt mijn passie geworden. Ik heb zelf 10 jaar heftige chronische pijn gehad. Door het volgen van de opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut ben ik pijnvrij geworden. De inzichten die ik kreeg hebben me erover heen geholpen. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en betekent dit niet dat iedereen pijnvrij kan worden, maar ik ben wel het bewijs dat deze methode werkt. Ook snap ik goed wat het is om beperkt te zijn door pijn in je sociale en lichamelijke leven.  Als je openstaat voor verandering en inzicht in jezelf help ik je graag verder.

 

De kracht van de (psychosomatisch) oefentherapeut is om iedereen die klachten en beperkingen heeft door het lichaam persoonlijke training en advies te geven om zo goed mogelijk te leren bewegen en doelen te leren bereiken. Aandacht voor de persoon en wat hij of zij wil bereiken staat daarom voorop.