Psychosomatisch

Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt jouw lichaam en geest weer in balans te brengen.

Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als je je er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer je stress niet afwisselt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van te veel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer je uit balans raakt en je kracht verliest, hoe meer signalen van stress je zult ervaren.

Enerzijds kun je stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer de concentratie afneemt, je prikkelbaar wordt, gaat piekeren of problemen hebt met slapen. Anderzijds kun je stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld door vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaker veroorzaakt stress een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop je tegen een klacht aankijkt of hoe je met problemen omgaat, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering, ook wel ineffectieve coping stijl genoemd.

Wat is de rol van de psychosomatische oefentherapeut?

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip. Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek geschikt om deze klachten te behandelen. De psychosomatisch oefentherapeut biedt een totaalaanpak. De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. Dit wordt een integrale aanpak genoemd.

De psychosomatische oefentherapie reikt nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om uw klacht, uw leven en uw gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van persoonlijke kracht en kwaliteit. U gaat samen met de therapeut op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en).

De behandeling

De behandeling bestaat uit therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken en indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.

Verder bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapeutische behandeltechnieken, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen. Je leert er beter mee om te gaan.

Het laatste onderdeel van de behandeling bestaat uit therapeutische lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.

Wanneer ga je naar de psychosomatische oefentherapeut?

  • ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten)
  • Lichamelijk verklaarde klachten waarbij stressfactoren een rol spelen (hoofdpijn, buikklachten, spierpijnen)
  • Angst, paniek en hyperventilatie
  • Overspanning/burn-out
  • Klachten als gevolg van verlies en ontoereikende rouwverwerking
  • Depressieve stemming i.c.m. lichamelijke klachten, inactiviteit en spanningsproblemen

Kijk voor meer informatie ook op www.npsn.nl