Wat emoties met je kunnen doen

We kennen het allemaal wel, trillen van woede, verhoogde hartslag bij schrik, pijn op de borst van verdriet, of zweven van geluk. Emoties uiten zich o.a. in het lichaam en dat is niet altijd fijn. Van de vier basisemoties die er zijn is er maar één die we prettig vinden, de B van blij. Maar boosheid, bang en bedroefd hebben we liever niet.

Mensen zijn geneigd om die emoties dan weg te stoppen. Dit gaat vaak onbewust. De situatie staat het bijvoorbeeld niet toe, je moet je aandacht ergens bij houden. Of je wilt niet dat mensen je op die manier zien. Soms is het tonen van emoties je afgeleerd toen je jong was (niet huilen jongen, flink zijn) , of je wilt het niet tonen waar anderen bij zijn omdat dat je negatief zelfbeeld bevestigt. Er zijn redenen genoeg om je emoties niet te tonen.

Emoties die weggedrukt worden gaan vaak in het lijf zitten. Een drukkend gevoel op de borst, buikpijn, over alert zijn, hoofdpijn, gespannen spieren. Het kunnen allemaal tekenen zijn van opgekropte woede, angst of verdriet. En dan kan je wel een paracetamol nemen, of de spieren laten masseren of anders gaan eten, de klachten blijven meestal te pas en te onpas opspelen.

Daarom besteden we bij de psychosomatische oefentherapie aandacht aan die emoties. We bespreken gebeurtenissen, gevoelens en doen oefeningen waarbij je aandacht geeft aan de emotie in het lijf. Vaak is aandacht al genoeg, je zegt dan tegen jezelf dat het oké is dat je bang bent of verdrietig. Je staat er even bij stil zonder het weg te drukken of op te willen lossen. Samen met ander soort oefeningen brengt het je op weg naar minder klachten in je lijf. En zo kan je blij met je andere emoties weer verder op pad. En wie weet heeft het lezen van dit stukje je al een beetje bewustwording gebracht.