Faalangst en houding, wat is het verband?

Momenteel ben ik samen met een mental coach druk met het opzetten van een faalangsttraining voor jongeren. Enkele maanden geleden raakten we in gesprek en werd het idee geboren voor het opzetten van de training. Meestal bestaan dit soort trainingen vooral uit het mentale gedeelte. Wat het lichamelijke betreft zie je vaak wel wat ademhaling- en ontspanningsoefeningen, maar er is natuurlijk nog veel meer winst te behalen.

Als oefentherapeut ben ik de specialist op het gebied van houding en beweging. Onze therapie heeft al vanaf het begin de zogenaamde holistische benadering. We kijken dus altijd naar het totale lichaam, maar ook naar de invloed van de geest op dit lichaam. Als je iemand ziet met weinig zelfvertrouwen weet je meteen wat ik bedoel.

Een ingedoken houding, hangende schouders, het hoofd voorover, de blik naar de grond gericht. Of juist erg gespannen tijdens momenten van druk, bij tentamens of bij een presentatie. Als je kijkt naar mensen die goed in hun vel zitten en die bijvoorbeeld voor een grote groep mensen moet spreken dan zie je een rechte houding, het hoofd rechtop, een positieve uitstraling.

Deze houding kan je leren. Naast het leren van anders denken kan je ook anders gaan doen. Al heb je kriebels in de buik van de zenuwen, als je rechtop staat voel je jezelf ook zelfverzekerder. Tijdens onze faalangsttraining leren we de kinderen anders om te gaan met hun gedachten, maar ook kracht te halen uit hun houding.

En zo zie je dat oefentherapie meeromvattend is dan je in eerste instantie zou denken. Wat een leuk beroep heb ik toch.