Kinderen en goed zitten

Als oefentherapeut vertel ik mensen al jaren hoe ze zo goed mogelijk kunnen zitten. Voor volwassenen is het al best lastig om dat goed aan te leren, maar voor kinderen is dat nog een slag moeilijker. En nu ik zelf kinderen heb word ik steeds bewuster van hoe anders het is als je nog niet met beide voeten op de grond kan.

Bij een goede zithouding zet je normaal gesproken je beide voeten stevig op de grond. Dan ga je met de billen achterin de stoel met de rug tegen de leuning aan zitten. En zo kan je met het hoofd rechtop en je schouders ontspannen heel goed achter de computer zitten of eten of televisie kijken.

Maar wat nou als je nog niet groot genoeg bent om op die grote eetkamerstoel te zitten. Of als de bank te diep is, dan kan je daar toch alleen maar op liggen? Op scholen wordt zoveel mogelijk naar passend meubilair gekeken, maar het komt daar ook menigmaal voor dat kinderen op een te kleine stoel zitten of een te lage tafel hebben.

Kinderen in de groei hebben veel mogelijkheid om inactief te hangen op de bank, onderuit gezakt aan een bureau te zitten of half liggend op de bank te zitten met de tablet op schoot.  Op latere leeftijd weet het lichaam dan niet meer goed hoe de spieren gebruikt moeten worden en krijg je een verhoogde kans op lichamelijke klachten zoals rug-, nek- en hoofdpijn.

Daarom heb ik de workshop zitten voor het basisonderwijs ontwikkeld. In mijn visie zouden alle kinderen in het basisonderwijs ‘les’ moeten hebben in houding en beweging. De workshop : ‘rechtop zitten, en niet alleen omdat je moeder dat zegt’, leert kinderen bewuster te worden van een goede zithouding en stimuleert kinderen en leerkrachten om daar beter op te letten. Zo investeer je in de gezondheid van je kind met hulp van de persoon die goed verstand heeft van houding, namelijk de oefentherapeut.

1 antwoord
 1. Paul Akkermans
  Paul Akkermans zegt:

  Beste Natasja,

  Goed om te lezen dat u extra aandacht besteed aan het goed en verantwoord zitten bij kinderen! Duidelijk en goed verhaal. In eerste instantie lijkt het inderdaad geen probleem; ‘ze zijn toch jong en hun lichaam is flexibel…’. Maar zoals u zelf al zegt, op latere kan dit toch (serieuze) klachten en/of problemen geven.
  Ik besteed met BeterZitten ook veel aandacht aan een goede zithouding en met name op de daarbij ondersteunende zitoplossingen. Veelal gericht op volwassenen, maar ons credo is niet voor niets ‘iedereen een passende bureaustoel’. Die zou niet kloppen als wij niet ook passende zitoplossingen voor kinderen hebben. Zo hebben we namelijk de ‘Ergo Junior’; een kinderbureaustoel (zonder armleggers) met gepatenteerd frame waardoor je de stoel als het ware kunt laten meegroeien. Daardoor past ieder kind van 6-12 jaar er uitstekend op.
  Wellicht interessant voor u om te weten dat er dergelijke (maatwerk) oplossingen ook voor kinderen zijn.

  Vriendelijke groet,
  Paul Akkermans.

Reacties zijn gesloten.