Rugpijn bij turnen, wat zou je eraan kunnen doen?

Een meisje van 15 jaar kwam bij me in de praktijk met al geruime tijd lage rugklachten. Het was begonnen bij het turnen, maar de laatste tijd had ze het ook zomaar overdag bij lang staan of zitten. Haar vraag aan mij was of ik haar hiermee kon helpen.

Bij onderzoek zag ik een gespierd slank meisje die wel heel erg lenig was. Haar bewegingsuitslagen waren meer dan gemiddeld,dit noemen we hypermobiel. Dit betekent dat de gewrichtsbanden, die je overal in je lichaam bij de gewrichten hebt, te lang zijn. Zo is er minder steun en minder bescherming van de gewrichten. De spieren die erom heen lopen zouden dan meer steun moeten geven, wat betekent dat die goed getraind moeten zijn. Bij dit meisje bleken de buikspieren veel te slap te zijn zodat de steun naar de rug toe ontbrak.

We gingen dus aan de slag met het trainen van de buikspieren. De kracht moest groter worden, maar ook de samenwerking met andere spieren en het juiste gebruik van de spieren tijdens bijvoorbeeld het turnen moest verbeteren.  We trainden in diverse houdingen, liggend op de grond, maar ook zittend en staand en tot slot deden we sprongen. Met dit laatste kwamen we dicht in de buurt van het turnen. Ze moest leren om de buikspieren als bescherming aan te spannen tijdens het neerkomen van sprongen van bijvoorbeeld het paard of de rekstok.

Na enkele weken intensief trainen ging het steeds beter. Zelfs bij wedstrijden lukte het haar om de juiste spieren aan te spannen. De rugklachten verdwenen en ze was meer bewust van wat te doen bij extremere bewegingsuitslagen.