Hoe iets kleins een groot probleem kan worden

Een man van begin veertig kwam bij me met lage rugklachten. Uit het intakegesprek kwam naar voren dat de pijn zomaar was ontstaan en steeds erger werd. Het straalde uit naar de bil en het bovenbeen en hij kon er niet goed om functioneren. Na even doorvragen bleek dat de rugklachten waren ontstaan na een pijnlijke voet. De pijn was begonnen onder de voetzool, steeds erger geworden met pijn in de hele voet en de kuitspier en hij liep daardoor wat mank. De pijn in de voet was nog aanwezig maar de rugklachten overheersten nu.

Bij onderzoek was duidelijk een uitwijkhouding te zien. De pijnlijke voet werd ontlast waardoor een scheefstand ontstond in het bekken. Hierdoor was er irritatie rondom het SI-gewricht ontstaan waar de pijn in rug met de uitstraling vandaan kwam.

De behandeling begon met het corrigeren van de bekkenstand en de doorbloeding rondom het bekken vergroten zodat de irritatie kon herstellen. Daarnaast bleek dat de peesplaat onder de voet zeer gevoelig was en daarvoor gaf ik de oefening mee naar huis waarbij hij met een tennisbal onder voet moest rollen. Zo masseer je de peesplaat en bevorder je ook daar de doorbloeding.

Na enkele weken was meneer weer hersteld. Tijdens gesprekken die we hadden kwam uiteindelijk de oorzaak van dit probleem naar voren. Hij had voor de klachten begonnen zijn huis geschilderd en daarbij veel op de ladder gestaan. Hierdoor was de peesplaat onder zijn voet geïrriteerd geraakt. Tijdens het boksen op de boksbal stond hij altijd met die voet achter met de kuitspier constant aangespannen. Door de irritatie kon de kuitspier dit niet meer aan waardoor er meer klachten ontstonden. En zo zie je maar weer dat het lichaam een eenheid is en dat van het één weer wat anders kan komen. Dat maakt mijn beroep zo leuk, het is even zoeken, maar een oplossing is vaak gevonden.