Ik moet sporten, maar wat is een goede sport voor mij?

De meeste mensen weten dat sporten gezond is. En als je last krijgt van je lichaam in de zin van rugpijn, stijfheid, nekklachten of gewrichtspijnen dan is de stimulans om te gaan sporten meestal ook weer groter.

In mijn praktijk krijg ik dan ook vaak de vraag welke sport ik adviseer. Men heeft gelezen dat zwemmen erg goed is, sommige artsen raden fitness aan. Of mensen zijn fanatieke volleyballers en vragen aan mij of dat nog wel mag. Mijn antwoord is dan altijd dat ik niemand iets kan verbieden en dat je sporten ook niet kan dwingen.

Sport moet leuk zijn. Dat is regel nummer 1. Dus als je iets wilt gaan doen bedenk dan eerst wat je leuk lijkt. Als je iets gaat doen, omdat het moet kan er zoveel spanning bij ontstaan dat het averechts werkt. Of het kost je zoveel energie om je ertoe te zetten dat je minder fit thuis komt. Daarnaast kijk je naar eventueel mogelijke begeleiding. In elke sport wordt wel training gegeven of kun je adviezen lezen op internet. Verdiep je in de techniek en bouw iets rustig op.

Als je lichaam veel klachten geeft en je bent van jezelf een enorme doorzetter dan is een teamsport vaak niet zo handig. Het luisteren naar je lichaam en de grenzen die het aangeeft, blijft belangrijk. Ben je iemand die extra stimulans nodig heeft dan is een solosport weer niet zo verstandig. Ga je met anderen mee dan zeg je niet zo snel af en verleg je voorzichtig je grenzen.

Sport is dus iets heel persoonlijks. Niemand die jou kan vertellen wat je moet. En heb je een leuke sport gevonden en wil je weten of dat handig is met jouw lichamelijke klachten dan kan je de oefentherapeut vragen om bepaalde technieken samen door te nemen zodat de balans in het lichaam niet verstoord wordt.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] rest van dit bericht kunt u lezen op mijn nieuwe site Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste die dit leuk […]

Reacties zijn gesloten.