Het belang van een goede slaaphouding

We slapen wat af in ons leven en dat is maar goed ook. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich zodat je er weer een dag tegenaan kan gaan. De slaaphouding heeft veel invloed op dit herstel.

Als je op de buik slaapt voelt dat voor veel mensen veilig aan. Maar de rug kan niet optimaal herstellen van de dagelijkse belasting waardoor op den duur klachten kunnen  ontstaan. We hebben allemaal tussenwervelschijven in de rug. Dat zijn een soort schokdempers gevuld met vocht. Overdag als je rechtop bent worden die schokdempers door je gewicht langzaam wat uitgeknepen als een soort spons. ’s Nachts als je ligt vullen die sponzen zich weer met vocht zodat ze de volgende dag weer optimaal kunnen werken. Als je op je buik ligt heb je nog altijd druk op de onderste tussenwervelschijven waardoor de sponsachtige schokdempers zich dus niet kunnen herstellen. Dit kan op den duur klachten geven. Daarnaast worden de rugspieren niet geheel ontspannen als je op de buik ligt wat ook nare rugpijn kan geven. Verder is op de buik slapen slecht voor de nek omdat je altijd met je hoofd wat gedraaid ligt. Dit geeft dezelfde druk op de tussenwervelschijven in de nek waardoor ook daar minder herstel plaatsvindt.

Op de zij of op de rug slapen is dus voor het herstel van het lichaam de beste slaaphouding. Tegenwoordig zijn er veel goede matrassen en kussens te koop die een goede steun bieden op de plekken waar je dat het meest nodig hebt. Probeer als je op de zij ligt de armen vrij voor je neer te leggen en niet geklemd onder het kussen of je hoofd, zodat de schouder goed kan ontspannen.

Slaap lekker!