Hoe iemand na jaren slechte nachten toch weer leerde slapen…

Een vrouw van 78 jaar kwam bij me omdat haar huisarts haar had geadviseerd de slaapoefentherapie te proberen. Ze was al jaren aan de slaapmedicatie maar kreeg steeds meer last van de bijwerkingen ervan. Sinds haar man was overleden voelde ze zich niet meer prettig in de slaapkamer, ze ging altijd onrustig naar bed.

Samen hebben we doorgenomen hoe haar dagen eruit zien, wat ze doet voor het slapen gaan en wat haar gedachtes zijn als ze in bed ligt. Door haar bedritueel wat aan te passen en de televisie uit haar slaapkamer te halen kwamen we al een stap verder. Ik gaf haar oefeningen vor ontspanning en had gesprekken met haar over haar gedachtes.

Na enkele weken trainen kwam er voorzichtig wat verandering in. Ze werd minder bang, sliep sneller in en had steeds minder slaapmedicatie nodig. Ze was zo goed bezig dat we besloten eens een maand tussen de behandelingen te laten om te kijken hoe het zou gaan. Het ging alweer een heel stuk beter.

Inmiddels voelt ze zich zelfverzekerder, heeft ze meer energie, slaapt ze over het algemeen goed, neemt ze af en toe nog een slaaptablet maar zo weinig dat er geen bijwerkingen meer zijn en is ze helemaal tevreden.

Slaapoefentherapie, het werkt gewoon 🙂