Het verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie

Er wordt mij nog wel eens gevraagd wat is nu het verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie. Er zijn overeenkomsten, maar ook veel verschillen. En voor bijvoorbeeld rugklachten kunnen beide therapieën goed werken. Soms is fysiotherapie beter, en soms is oefentherapie beter voor iemand. Ik leg het daarom als volgt uit, zonder al teveel in details te treden.

Als ik oefentherapie nu een appel noem en fysiotherapie is dan een peer. Beide zijn fruitsoorten maar met een andere vorm en samenstelling.  Binnen de appelgroep hebben we verschillende soorten, zo is dat bij de oefentherapie ook. Je hebt oefentherapie Cesar en Mensendieck. En binnen een bepaalde soort heb je ook allemaal verschillende appels, geen enkele is gelijk. Zo zijn er algemene oefentherapeuten, psychosomatische oefentherapeuten, slaapoefentherapeuten en chronisch-pijn-oefentherapeuten.

Zo geldt dat natuurlijk ook voor peren, diverse soorten en binnen die soorten toch ook allemaal weer verschillend, wat bij de fysiotherapie ook het geval is.

Beide fruitsoorten zijn bedoeld om de gezondheid te bevorderen. En beide fruitsoorten willen ook graag gegeten worden. Soms past een appel beter bij iemand en soms een peer. Te lang van dezelfde soort eten werkt niet altijd. Dus samenwerking in de zorg, oftewel af en toe een appel en dan weer eens een peer kan tot een uitermate goede gezondheid leiden. En wil je erachter komen welke soort het beste bij je past, dan moet je gewoon even komen proeven.