Nekklachten na auto ongeluk

Een meneer van in de 50 meldde zich bij me op verwijzing van zijn huisarts. Enkele maanden geleden had hij een kop-staart botsing gehad en sindsdien had hij nek en schouderklachten. Fysiotherapie hielp tijdelijk en ook de chiropractor hielp helaas niet voldoende. Zijn vraag aan mij was of ik hem kon helpen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat pijnklachten die 6 weken na een ongeval nog bestaan niet meer veroorzaakt worden door schade. Meneer had niks gebroken, alleen kneuzingen. Het lichaam herstelt dit soort schades over het algemeen binnen die enkele weken. Blijven er toch pijnklachten bestaan dan valt dat onder de chronische pijn. Het pijnsysteem blijft op alert staan terwijl dat niet meer hoeft.

De behandeling bestaat dan o.a. uit ontspanning, uitleg over het pijnsysteem, houdingsoefeningen, krachttraining en het opbouwen van vertrouwen in het lichaam. Dit laatste doen we met gesprekken. Tijdens zo’n gesprek werd duidelijk dat meneer elke keer als hij in de auto stapte dacht aan de aanrijding. Constant het verkeer achter hem in de gaten houden, ‘wat als’ gedachtes schoten steeds door zijn hoofd. Door hem bewust te maken van deze gedachtes en te bespreken hoe reëel ze waren en hoe helpend, oefenden we om andere gedachtes ervoor in de plaats te zetten. En na een aantal keer lukte het.

Nu heeft meneer geen klachten meer, rijdt weer met veel plezier auto en is meer ontspannen. Zo zie je maar weer hoe de geest het lichaam beïnvloedt.