Langdurige rugklachten na een val

Een vrouw van achter in de 50 was naar mij doorverwezen in verband met aanhoudende rugklachten na een val van de keukentrap. Dit was al enkele maanden geleden gebeurd en mevrouw was er niet eerder mee naar de huisarts gegaan. Ze sportte elke week nog, maar ze merkte dat het allemaal toch steeds minder makkelijk ging. Regelmatig moest ze er even bij gaan zitten en dat zat haar behoorlijk dwars. In plaats van dat de klachten langzaamaan waren afgenomen namen deze juist toe tot ze echt niet meer op of om kon.

Bij het onderzoek zag ik meteen een blokkade van het rechter SI-gewricht. Dat wil zeggen dat er in het gewricht van een bekkenhelft met het heiligbeen (de onderkant van de wervelkolom) geen bewegingsmogelijkheid meer was. Dit komt meestal door irritatie van de banden die daar lopen en verkramping van de bil- en rugspieren. Dit ontstaat vaak na een val, het verstappen op een hobbelige weg of het missen van de laatste traptree.

Omdat mevrouw er al ruim een half jaar mee liep waren inmiddels de spieren in het hele onderrug- en bekkengebied verkrampt en uit balans geraakt. We moesten dus snel aan de slag. Met oefeningen en enkele eenvoudige handgrepen kregen we het SI-gewricht weer los. Daarna volgde een trainingsschema met spierversterkende oefeningen voor buik-, bil-, rug- en beenspieren en het intrainen van de juiste houding. De sportoefeningen werden doorgenomen met nadruk op dat wat ze niet meer zo goed kon. De balans in het lichaam werd weer hersteld en mevrouw kon weer lekker aan het sporten.

Houden klachten dus aan na bijvoorbeeld een misstap of een val loop dan niet door met de klachten maar los het op. Hoe langer je met klachten doorloopt hoe moeilijker het wordt om weer te herstellen. De oefentherapeut zal je daar graag bij helpen.