Van ongemotiveerd naar goed resultaat…

Enkele maanden geleden kreeg ik een meneer in mijn praktijk met hoofdpijnklachten. De neuroloog had hem doorverwezen in verband met blijvende hoofdpijn na een licht herseninfarct. De man zelf was ervan overtuigd dat de hoofdpijn vanuit de hersenen kwam. Hij was wel naar me toe gekomen, omdat de neuroloog erop aangedrongen had, maar zelf zag hij er niet zoveel heil in.

Nu is oefentherapie een therapie wat alleen maar werkt als men er zelf goed mee aan de slag gaat. Resultaat krijg je niet vanzelf, je zal elke dag moeten oefenen. Ik begon daarom met uitleggen. Er zijn namelijk verschillende soorten hoofdpijn. Er is hoofdpijn door een verstoring van binnenuit, bijvoorbeeld een tumor of een tia. Dit is de minst voorkomende hoofdpijn. Dan is er natuurlijk ook migraine en clusterhoofdpijn, dit gaat vaak aanvalsgewijs. En er is spierspanningshoofdpijn. En deze vorm komt heel veel voor.

Spierspanningshoofdpijn ontstaat doordat de spieren van schouders en nek te gespannen zijn en daardoor aan de peesplaat trekken die over het hoofd loopt. Er is dan vaak pijn bij het voorhoofd, boven de ogen, bij de slapen of bovenop het hoofd (het wordt ook wel kapselhoofdpijn genoemd). Het te gespannen zijn van de spieren kan komen door stress, onjuist spiergebruik bij dagelijkse bezigheden of een verkeerde stand van het hoofd ten opzichte van het bovenlichaam (het hoofd staat dan ver naar voren of men laat het hoofd hangen).

De meneer die bij mij was gekomen had duidelijk last van spierspanningshoofdpijn door een verkeerde stand van het hoofd. Hij liet het hoofd letterlijk hangen waardoor er veel trekkracht ontstond aan nek- en hoofdspieren. Na mijn uitleg was meneer al iets gemotiveerder en we spraken af dat we er samen 6 weken volop voor zouden gaan en dan het resultaat bespreken.

Na 5 behandelingen kwam meneer al rechter op binnen, kreeg hij complimenten van zijn vrouw dat hij zo goed rechtop zat en was de hoofdpijn al bijna weg. De motivatie om door te pakken was er. Na enkele maanden zat er een ander persoon voor me. Opgelucht dat de hoofdpijn weg was en soepeler en sterker dan hij voor mogelijk had gehouden.