Ik ben er gewoon verslaafd aan geraakt!

Een vrouw van halverwege 40 kwam bij me met een hele voorgeschiedenis aan klachten en therapieën. Het voornaamste probleem was de hevige langdurige hoofdpijn dus daar richtten we de therapie in eerste instantie op.

Er was sprake van een behoorlijke stijfheid van de hele rug, een teveel gebogen bovenrug en haar hoofd stond te ver naar voren. Door verkorte spieren kon ze alleen met veel moeite een betere houding aannemen. We begonnen daarom met diverse rek- en soepel-maak-oefeningen. Het oefenen gaf in eerste instantie meer klachten, maar ze was erg gemotiveerd dus ze zette door.

Na enkele weken zag ik de soepelheid verbeteren en langzaamaan kwam ze meer rechtop te staan. De hoofdpijn zakte af. Met rechte rug en opgeheven hoofd stapte ze bij me binnen. Het einde van de therapie naderde. Daarom gaf ik aan dat ze langzaamaan het oefenen mocht afbouwen, omdat het toepassen van de juiste houding nu het belangrijkste is. Ze reageerde daarop met schrik: oh nee, ik mag toch wel blijven oefenen! Ik ben er gewoon aan verslaafd geraakt!