Anders denken heeft veel invloed op hoe je lichaam voelt

Omdat ik ben aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn  volg ik diverse cursussen. Eén daarvan was de “mindfulness approach van chronische pijn”. Eerder dacht ik bij mindfulness aan zweverige mensen die met foefjes zaligmakend gelukkig zijn. Totdat ik me er meer in verdiepte.

Mindfulness is ontwikkeld door een wetenschapper die ook boeddhist was. Aangezien wij in de westerse wereld alles bewezen willen zien heeft hij onderzoek gedaan naar de invloed van het denken op het lichaam. Hij bewees hiermee dat je met diverse oefeningen, waaronder meditatie, de aanmaak van het stresshormoon kan verminderen  waardoor het lichaam dus letterlijk minder onder spanning komt te staan. Aangezien stress een veel voorkomend probleem is als je chronische pijn hebt is stressvermindering dus absoluut gewenst.

Leer er maar mee leven, dat is wat een specialist of huisarts vaak zegt als er geen duidelijke oorzaak of oplossing voor je pijnprobleem is. Oefentherapeuten van het Netwerk Chronische Pijn helpen daarmee. Onder andere door scholing met motivational interviewing en mindfulness wordt geleerd om anders tegen pijn aan te kijken. Andere doelen stellen in het leven, de pijn niet laten heersen, maar er laten zijn. Accepteren, niet oordelen, een open blik naar jezelf.

De pijn zal niet weggaan. Maar hoe fijn zou het zijn als je weer met meer plezier je dag doorkomt? Als je weer doelen hebt die haalbaar zijn en waar je je goed bij voelt?

Informeren staat vrij, kijk eens op de site, wie weet is dit wat voor u.