Jubileumjaar 2014

Het is 2014. Wat vliegt de tijd. In 1993 studeerde ik af aan de opleiding voor Oefentherapie Cesar. Een jaar later begon ik de praktijk. Ik pakte een kaart van Oost-Nederland, keek wat binnen een uur af te rijden was vanaf Enschede, waar ik toen woonde, en zocht een dorp of stad waar nog geen oefentherapeut was. En dat was Coevorden.

Ik begon in het Hervormd ontmoetingscentrum. Daar huurde ik voor enkele uren per week een ruimte. De spiegel mocht blijven hangen, het matje,de behandelbank, het krukje sjouwde ik elke keer mee. Niet lang daarna kon ik terecht in het Franciscus verzorgingshuis waar ik enkele dagen per week een mooie ruimte kon huren. En 13 jaar geleden zijn we verhuisd naar het oude politiebureau. Samen met de fysiotherapie, logopedie en verloskundige zijn we nu gezondheidscentrum Spoorhavenstraat.

In 1994 kwam mijn collega Anita Wiegers erbij en we werkten vol plezier aan de groei van de praktijk. In het begin moesten we nog ziekenfondscontracten tekenen met beperkt aantal behandelingen die vergoed werden. Later werd dit behandelvolume vrijgegeven. De tarieven werden zogenaamd vrijgegeven, oftewel de verzekeraar doet ons een voorstel voor een tarief en dan heb je de keuze of je het wel of niet tekent. De directe toegankelijkheid kwam zodat men geen verwijzing meer nodig had van de arts. Al deze veranderingen gaven veel spanningen en onzekerheid, maar uiteindelijk went alles. Zelfs de hoeveelheid administratie die momenteel van ons wordt verwacht.

Om me heen zie ik collega’s die stoppen, teruglopende praktijken, geen plezier meer in het werk door alle regelgeving en eisen die er worden gesteld. Ook ik ken die stress. Maar op mijn 14de zei ik al ik word oefentherapeut. En ik zou nog steeds niet weten wat ik anders zou willen doen. Niets is mooier dan mensen weer op de been helpen puur door advies. Men maakt zichzelf beter door vernieuwde inzichten en oefening.

Dus op naar de volgende 20 jaar. Oefentherapie in Coevorden, ik blijf beter in beweging!