Tips bij knieklachten

Knieklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. De volgende tips zijn bedoeld voor mensen met klachten als af en toe een steek, een vermoeid of drukkend gevoel in de knie en last na lang staan of lopen. Heb je een bewegingsbeperking of zwelling in de knie dan altijd eerst even de huisarts raadplegen.

 

1. Sta altijd met de knieën los. Dat wil zeggen dat je de knieën niet helemaal strak naar achteren strekt maar dat je ze net heel licht buigt. Dit voelt een beetje wiebelig. Nu moeten de bovenbeenspieren aan het werk en is er minder druk op de knie. Moeilijk, maar gewoon doorzetten!

overstrekte knieën  losse knieën, beetje overdreven maar dan zie je het goed

 

2. Ga op een stevige tafel of bureau zitten en laat je onderbenen hangen. Nu lekker zwaaien met de onderbenen van voor naar achter. Zo breng je  de smering en doorbloeding op gang en het geeft ontspanning.

Klik hier: benen bungelen

3. Ga niet op beide knieën zitten als je op de grond bezig moet zijn. In geknielde houding verdeel je de belasting beter en kan je wisselen van been.

4. Maak bij lopen de stap niet te groot. Doe je dat wel dan dreun je met de hak op de grond en belast je met kracht de overstrekte knie. Hou je de stap iets kleiner dan krijg je meer veerkracht bij het lopen.

5. Ben je moe met staan ga dan niet van het ene op het andere been hangen maar zoek een steuntje waar je even met de billen of rug tegen aan kan staan. Hou de knieën wel los.

Heb je zeer regelmatig last dan kan de oorzaak liggen in onjuist spiergebruik of het uit balans zijn van het lichaam. Voor gerichte training en houdingsadvies kan je terecht bij een oefentherapeut bij jou in de buurt.